Personal

Eva Maria de Jesu Lucena Toro har startet i en fast stilling
som overingeniør ved IBM den 3 mai.

 


Birgitte de Martens sluttet i stillingen
som førstesekretær i resepsjonen ved IBM 30 april.


Minneord

«The grand old lady» innen norsk søvnforskning har gått bort


Professor emerita Reidun Ursin sovnet stille inn 1. mai, 88 år gammel. Reidun var et varmt, inkluderende og fantastisk flott menneske. Hun var utdannet lege og den første som interesserte seg for søvnforskning i Norge, og startet opp med forskning i den tidligere likkistekjelleren ved «Anatomen» i Oslo i 1964. I 1967 flyttet hun over fjellet til Bergen og etablerte søvnlaboratoriet ved Fysiologisk Institutt på Universitetet i Bergen. Forskningen ble gjort på katter, og hun disputerte i 1972 som den første innen søvnfeltet i Norge. Etter hvert ble søvngruppen større og større, og mot slutten av 1980-årene ble kattene skiftet ut med rotter. I den mest aktive perioden, veiledet Reidun fire stipendiater til doktorgrad i løpet av en tre-års periode fra 1995 til 1997, inkludert meg selv. Det var en veldig flott periode, og Reidun har vært til stor inspirasjon for alle oss som har fortsatt med forskning innen søvnmedisin.

Reidun var sentral da Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer ble opprettet i Bergen i 2004, og hun deltok aktivt i arbeidsgruppen ved tjenesten også i flere år som pensjonist. Totalt veiledet Reidun 8 stipendiater til doktorgrad. I 2019 ble hun utnevnt som æresmedlem i Norsk forening for søvnmedisin.

Det er veldig trist at hun ikke lenger er blant oss, men samtidig er det godt å minnes alle de gode stundene vi hadde sammen med henne – i søvnlaboratoriet, på kongresser i inn- og utland, og ikke minst hjemme hos Reidun i Steinsviken. Hun vil for alltid bli husket som det inspirerende og fantastiske mennesket hun var, og for hennes banebrytende søvnforskning. På vegne at søvnmiljøet i Bergen, lyser jeg fred over hennes minne.

Bjørn Bjorvatn
Leder, Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer, Haukeland sjukehus
Professor, Universitetet i Bergen